Vilmart

Vilmart & Cie

Region: Montagne de Reims
Premier cru vinmarker i Rilly-la-Montagne and Villers-Allerand - totalt 11 hektar
Årlig produksjon: 51 000 flasker

Druer: 60% Chardonnay, 36% Pinot Noir, 4% Pinot Meunier

Vilmart & Cie har på kort tid oppnådd kult status, bare overgått av J. Selosse. De startet opp som récoltant manipulant i 1890 av Désiré Vilmart, i den lille byen Rilly-la-Montagne. I 1995 tok Laurent Champs over og styrer i dag firmaet sammen med sin sønn Thomas Champs.

Eiendommen ligger i den vestre delen av Grand Montagne og de fleste av deres vinmarker ligger i Premier Cru Rilly-La-Montagne. De har også noen få vinmarker som ligger i Villers-Allerand, og tilsammen har de 10 parseller fordelt på 11 hektar. Vilmart dyrker etter organiske prinsipper og de er i dag sertifisert som Haute Valeur Environnementale (High Environmental Quality) og Viticulture Durable (Sustainable Viticulture).  

Som så mange av de Champagne-produserende småbyene i dette området ligger også Rilly vendt mot nord. Vilmart er privilegert, og mange av deres parseller ligger vendt mot sør. Blanches Voies er en vinmark med 65 år gamle upodete Pinot Noir og Chardonnay vinstokker. Druene herfra går med til å lage Coeur de Cuvée, Vilmarts topp vin, samt til Grand Cellier d'Or og en Blanc de Blancs, kalt Blanches Voies. Vilmart's andre parseller ligger sør-vest vendt mot Hautes Grèves. Også disse med Chardonnay and Pinot Noir.

En kan si at druematerialet er av Premier Cru kvalitet, men vinmakingen er eksepsjonell. Laurent fermenterer all vin i 2200–5500-liter foudre og demi-muids i 10 måneder og blir beriket ved hjelp av bâttonage. Malolaktisk fermentasjon blir alltid blokkert, noe som gjør at Champagnene får en ren og krisp syrestruktur. All Champagne fra Vilmart er rike, strukturerte og med en krisp syre. 

"Vilmart & Cie. is not only one of the greatest grower-estates in Champagne, but one of the finest Champagne producers of any type in the region. " Peter Liem, Champagneguide.net

"Since young Laurent took over from his father, the company has become one of the true gems with the perfect wine, Coeur de Cuvèe, as it's most brilliant star. The wine was the best made in Champagne during the "off-years" of '91, '92, '93 and '97. Hunt like a demon for the scare 5000 bottles that were made of this gem!" Richard Juhlin, 4000 Champagnes



Viner

Grande Réserve

Grand Cellier

Grand Cellier d'Or

Coeur de Cuvèe

Les Blanches Voies BdB

Cuvèe Rubis

Emotion

Ratafia Chardonnay